Apple inför 14 dagars ångerrätt på appar

Nu har till och med Apple fått vika sig för våra lagar och bestämmelser. Denna gång är det distansköplagen som sätter käppar i hjulet för bedriften av försäljning av appar till våra kära telefoner. Nu har du som köper en app från Apple 14 dagars ångerrätt, precis som vid alla andra distansköp. Tidigare har det varit mycket jobb med, och ganska svårt att få tillbaka pengar om du inte skulle vara nöjd med din nya app. Nu är det så enkelt som att bara trycka några gånger på datorn eller telefonen.

Nu är detta även något som både App Store och Google Play har, då de båda har infört en ångervecka för europeiska köpare. Google Play började med detta genom att bara ha ett 15 minuter öppet köp, vilket ledde till att de stämdes i USA av två Android-användare. Detta har fått både Google att ändra sin policy, samt att App Store har infört ett liknande system.

Så nu har alla som köper en app från App Store eller Google Play en veckas ångerrätt på sitt köp. Regler för hur detta går till kan hittas genom att klicka på någon av dess länkar. För att få reda på hur du ångrar ett köp från App Store så klickar du här. För att få reda på hur du ångrar ett köp på Google Play så blir det här du får klicka.

Det som ter sig något mystiskt är att det skulle kunna vara lika enkelt med appar som det är med normal programvara till datorer. När det gäller datorer så har det alltid funnits demoversioner att ladda ned, och det har till synes fungerat bra. Dock har varken App Store eller Google Play visat någon form av intresse att införa detta på sina appar.

Kanske har detta någon grund i att demoversioner är lätta för de som kan, att knäcka till fullversioner, och sprida över nätet på illegala sidor för gratis nedladdning. Och andra sidan ser vi även idag på dessa sidor att det finns en stor mängd appar till telefoner att ladda ned ändå. Vi får dock tro att både App Store och Google Play vet vad de gör, och visst är det bra att vi äntligen fått en ångerrätt även på dessa produkter.