Nytt privatlån till företag genom FundedByMe

Nu finns det en ny aktör på lånemarknaden som lånar ut pengar till privata företag och det är grundarna bakom den svenska crowdfundingsidan FundedByMe. Den tjänst som drivs sedan tidigare är en variant av kickstarter som gör det möjligt att komma igång med projekt och idéer genom att andra finansierar själva uppstarten, alla som väljer att finansiera projekt ska få någonting tillbaka. Antingen får man aktier eller en belöning i form av de färdiga produkterna före alla andra. Företag sätter ett mål med hur mycket pengar som behövs för att projektet ska bli helt finansierat och når man inte målet får alla tillbaka sina pengar. Nu har man gått ett steg längre genom att starta upp en liknande tjänst fast med privatlån till företag.

fundedbyme

FoundedByMe lån

Låndelen ligger på FoundedByMe, https://www.fundedbyme.com/sv vid både avdelningen för entreprenörer och för investerare och så här ska den nya tjänsten med utlåning fungera.
Detta skriver man på sidan för investerare:

”Lånar vanligtvis ut mellan 25 € och 25 000 €

Får årlig ränta, procent på vinsten och en möjlig avgångsbonus.

Vem som helst kan låna pengar till en kampanj genom lån på FundedByMe.”

För entreprenörer:

”Finansieringsmål: 25 000€ – 150 000€ Företag som kan bevisa framgång och aktivitet på marknaden

Du kan nå kraftig finansiering utan att behöva ändra på ägarstrukturen

Lätt att återbetala

Du kan skräddarsy lånet för att passa just dina behov”

Det är ett nytt sätt för de som vill tjäna pengar på att investera i nya företag och idéer. Investerare kan få upp till 13,33 % i ränta när de lånar ut sina pengar till företag som vill låna. FundedByMe ger bara ut lån till utvalda företag som ansöker om ett privatlån och alla sökande genomgår kontroller innan de kan komma in i systemet. FundedByMe använder UC och Bisnode för att gå igenom ekonomin hos den som söker sig till den nya låntjänsten. Investerare väljer själv vilket företag man vill låna ut till och transaktionerna med pengar är säkra samt att återbetalningen av lånet tickar in varje kvartal där man tjänar pengar på räntan som bestäms innan utlåning.

Lånen ligger på från ungefär 500 kr upp till 200 000 kr, det är den normala summan som FundedByMe har satt idag men det går att göra undantag där utlåningen kan komma upp i 400 000 men då måste låntagaren ha en personlig borgen.

Kriterierna för företag som vill låna pengar är:

  • De ska ha en omsättning på minst 150 000 kr per år
  • Företaget ska ha varit registrerat i minst 1,5 år innan lånet sker
  • Samt att man använder rapporten från UC och Bisnode som ett underlag

Andra alternativ är att låna pengar med sverigekontanter.se vilket är en tjänst för privatpersoner satt jämföra olika låneformer. Det är om man inte lånar som ett vanligt aktiebolag.