Mobilspel: Pokemon GO

Pokémon Go är definitivt årets spel. Under alla dessa år som smartphones har funnit så har det kommit ett få antal spel som har slagit igenom världens över. Två exempel på detta är Pokémon Go och Flappy Bird. Skulle nästan säga att Pokémon Go är aningen större. Man satsar allt mer på mobilanvändare, det ser vi överallt. Vi har skrivit om det i en nyhet förut om Candy Crush och Casino Heroes, något att läsa om är också inspirerat av den japanska spelkulturen likt Pokemon och det är Ikibu, vi tar inte upp det här men ni kan läsa mer om nya ikibu här.

Om Pokemon GO i Sverige och världen

Bild pokemongo.com
Bild pokemongo.com

Du som känner att du inte riktigt har hängt med men gärna vill veta vad Pokémon Go är och innebär, har kommit till helt rätt sida. Här nedanför kommer du få en genomgång om hur spelet fungerar samt hur det har påverkat världen och vad det har resulterat i. Vissa mer tragiska grejer och vissa skrattframkallande.

I Sverige släpptes spelet Pokémon Go den 16 Juli 2016, några dagar tidigare i USA. På rekordtid hamnade spelet på nästan alla topplistor i världens för spel på smartphones. Spelet går ut på att du skapar ett privat konto och bildar din egna avatar. I efterhand har det kommit ut information från okända källor att Pokémon Go har läkt information om dina inloggningsuppgifter. Viktigt att notera att det inte finns bevis. När du har skapat din egna avatar är din uppgift att hitta Pokémons. Det är nu som Pokémon Go skiljer sig från andra spel, att man måste fysiskt röra på sig. Det innebär inte att du behöver skaka på mobilen eller vifta lite med armarna, utan det innebär att du är tvungen att gå ute på gatan och leta efter Pokémons. Det du gör att du är inne på appen där det finns en karta som visar dig närområdet du är i. Sedan kan det helt plötligt poppa upp en Pokémon och då startas din kamera på mobilen så det ser ut som ett Pokémonen sitter på gatan framför dig. För att fånga den behöver du kasta bollar, då det är bra att vara pricksäker eftersom Pokémonen har en tendens till att röra på sig. På kartan i din mobil inne på Pokémon Go appen kan du även se platsen där du exempelvis kan vinna ägg eller träna dina Pokémons. Om du till exempel har fått ett ägg måste du gå en viss sträcka för att kunna kläcka ägget. Första ägget brukar kräva att du går 2 km, andra ägget kräver 5 km, nästa ägg 10 km och så vidare. Som du säkert förstår är detta det första data-spelet som man även får motion av. Som du tidigare läste kan du även träna dina Pokémons och det gör du i så kallade gym. Gymmen hittar du på din karta i appen och där kan du möta andra Pokémons och träna.

Detta spelet har skapat ett troligt beroende i världen. Folk har tagit ledigt från jobbet för att kunna spela spelet, vilket är rätt komiskt hur ett spel kan påverka till och med vuxna människor såpas mycket. Det är även det som gör spelet så unikt, att det riktar sig till alla generationer och inte en viss grupp människor i samma ålder. Tyvärr har det skett ett antal dödsfall runt om i världen då folk har gått rätt ut i gatan utan att sett sig för när de spelar spelet och blivit påkörda.