Vi har gått igenom den svenska entreprenörseliten men vi tänkte också slå ett slag för de internationella som har förändrat livet för många med sina uppfinningar, innovationer, tjänster och förändringar.

Steve Jobs

Han blev adopterad till en familj i San Francisco när han föddes. Något som han ofta tog upp när han gav stora tal. Pappan var en maskinist och mamman kontorist i Silicon Valley. Pappan lärde Steve om grundläggande elektronik när han var bara fem år gammal. Som väldigt ung började han att arbeta på Hewlett-Packard i Palo Alto. Där lärde han sig om elektronikkomponenter och om datorer. Han träffade en annan teknikintresserad kille där, Steve Wozniak. Det var ett möte som skulle förändra världen. Wozniak hade själv tagit fram en dator för hemmabruk och Steve fick en uppenbarelse. Att man kunde tillverka och sälja datorer som var avsedda för privatpersoner och hemmabruk. Något som inte alls var vanligt vid den här tiden, det var i mitten på 70-talet. Man började göra det första hempc:n som fick namnet Apple I. Och det var början på någonting stort.

Samtidigt började en annan ung kille vid namn Bill Gates ta fram ett operativsystem för datorer som också skulle revolutionera datorindustrin. Det gjorde det också. Även om Apple var väldigt stora då så var Microsoft större och hade börjat dominera PC-världen.

Han var också med och revolutionerade mobiltelefonen med iPhone. De var också först med riktiga surfplattor med sin iPad.

Han gick tyvärr bort 56 år gammal i cancer 2011. Ett par månader efter att han presenterade den fjärde i raden av iPhone-modellen, iPhone 4.

Larry Page och Sergey Brin

1998 lade Larry Page och Sergey Brin grunden till vad som troligen är världens största företag, både fysiskt och på nätet. De två vännerna var vid den här tidpunkten studenter vid Stanford i USA och man ville skapa en bättre sökmotor som kunde utvärdera en hemsida och visa upp den mest relevanta för en besökare. Dåtidens sökmotorer kunde bara utvärdera en sida med hjälp av innehållet, alltså fanns sökordet tillräckligt många gånger på sidan så hamnade den först i ett sökresultat. Man var ute efter ett system som kunde gradera sidorna efter dess relationer på internet. Att se hur många som länkade till den sidan och på så sätt beräkna sidans värde jämfört med andra sidor. Systemet blev verklighet och fick namnet PageRank efter Larry Page som skapade det. Systemet används än idag som en av många faktorer när det kommer till att placera en hemsida i ett sökresultat.

Projektet, sökmotorn och företaget fick namnet Google. Det kommer efter en matematisk term som heter ”googol” och är talet 10 upphöjt till 100.

Google slog ut Altavista som den populäraste sökmotorn och används idag av nästan alla som söker på internet. Google har också blivit upphov till ett nytt verb, att ”googla”.

Förutom en sökmotor så erbjuder man en mailtjänst som heter Gmail och man köpte också in videosidan Youtube för 12 miljarder kronor 2006. Det är det absolut populäraste tjänsten idag där det går att ladda upp och dela med sig av videoklipp på nätet.