Det har varit några svenskar som har dominerat som entreprenörer när de har skapat en affärsidé som slår världen över. Här är några svenska stora entreprenörer som har lyckats skapa ett imperium.

Ingvar Kamprad

Ingvar är troligen den största svenska entreprenören genom tiderna. Hemma i sin stad lade han grunden för Ikea, ett miljardimperium där man har varuhus i nästan alla länder i världen. Ingvar Kamprad räknas också som en av de rikaste personerna i världen med en estimerad förmögenhet på 250 miljarder kronor.

Ingvar föddes 1926 och han började sin försäljningskarriär redan som femåring då han sålde tändstickor till personer i byn. När han var tio år packade han en väska med julglitter, fisk och tändstickor som han cyklade runt med och sålde. 1943 grundade han Ikea, men då var det bara ett postorderföretag. Möbler började man att tillverka 1947.

Markus Persson

Markus Persson skapade det populära datorspelet Minecraft. Det gjorde han på egen hand helt utan finansiering eller reklam. Spelet öppnades upp som en testversion till ett billigare pris än tänkt och sedan gick det bara som på räls. Spelet marknadsförde sig själv utan att Markus hade gjort någonting åt det. Minecraft är ett spel som går ut på att man kan bygga olika saker med block, men man kan även tillverka verktyg och material genom att ”crafta” fram dessa med råmaterial som finns i spelet. Spelet är även byggt för att spela flera samtidigt, man kan bygga och spela tillsammans med vänner i Sverige eller på andra sidan jordklotet.

Markus föddes 1979 och är 35 år idag. Företaget Mojang som han skapade när det började ta fart hade en försäljning på hela 2 miljarder kronor under 2013. Markus lanserade spelet 2009 och från noll till 2 miljarder per år på bara 5 år är väldigt bra. Särskilt om man inte behöver lägga en krona på dyra reklamkampanjer.

Sven Wingquist

Många unga känner inte till vilken Sven Wingquist är. Han är nämligen den man som revolutionerade kullagren och blev medgrundare till Svenska Kullagerfabriken (SKF). Sven var en maskiningenjör, uppfinnare och innovatör från Sverige som arbetade på Gamelstadens Fabriker i Göteborg. Där tacklades han som ung ingenjör med problemen att kullagren inte höll på maskinerna. Han började experimentera med olika kullagermodeller på fabriken och kom över en rapport av en tysk professor som gjorde en jämförelse mellan glidlager och kullager. Den låg till grund för hans upptäckt när han hade testat sig fram. Sven Wingquist kom på att man kunde sätta in dubbelradiga radialkullager som reglerade sig själva vid påfrestningar.

Han tillsammans med Axel Carlander och Knut J:son Mark grundade det svenska företaget SKF 1907 som fortfarande är världsledande när det kommer till att tillverka kullager med kvalitet. Man fick också patent på sina kullager under samma år så att ingen annan kunde kopiera deras framgångsrecept.

SKF omsätter idag omkring 65 miljarder kronor per år.

Det är en liten men ack så viktig sak i industrin. Med hjälp av hållbara lager kunde man bygga kraftigare maskiner som höll mycket längre. Sven Wingquist löste ett väldigt viktigt problem, även om han inte var en typisk entreprenör så var han en utmärkt innovatör och det är ofta något som utmärker entreprenörer.